Terapia Neurofeedback pentru copiii cu tulburare de spectru autist imbunatateste si intareste tiparele undelor cerebrale ale copilului, pentru a obtine un echilibru optim intre undele cerebrale lente, cele rapide si a le putea conecta in creier. Aceste imbunatatiri ajuta copiii cu autism sa functioneze mai eficient.
Mai mult, antrenamentul cu neurofeedback poate reduce sau, în unele cazuri, poate elimina complet simptomele concomitente care provin din afecțiuni secundare, cum ar fi ADHD, anxietatea, depresia și tulburările de procesare a limbajului.
Cum functioneazã?
Pe scurt, folosim cartografierea creierului EEG pentru a identifica rețelele sau circuitele neuronale din creier care funcționează greșit sau funcționează defectuos, provocând sau contribuind astfel la simptomele autiste ale pacientului.
Apoi dezvoltăm protocoale personalizate de tratament cu neurofeedback pe baza evaluarilor facute pentru fiecare pacient. Acest lucru permite ca neurofeedback-ul să fie nu numai mai eficient decât medicamentele, dar și mult mai sigur.
Ce este Neurofeedback-ul?
Neurofeedback este un tip de biofeedback, uneori denumit EEG-Biofeedback. Cu toate acestea, în timp ce biofeedback-ul este folosit pentru a măsura funcțiile corpului, cum ar fi temperatura mâinii, tensiunea musculară și variabilitatea ritmului cardiac, neurofeedback-ul se concentrează pe măsurarea și activitatea de antrenament din creier.
Cum funcționează neurofeedback-ul?
În timpul terapiei de neurofeedback, electrozii sunt plasați pe scalp pentru a monitoriza și înregistra undele cerebrale ale pacientului.
Rezultatele sunt apoi comparate cu activitatea „normală” găsită la pacienti de aceeași vârstă, ceea ce ne permite să identificăm regiunile creierului care ar putea experimenta o activitate anormală.
Apoi se creează un plan de tratament în neurofeedback, care este personalizat pentru nevoile și particularitatile fiecarui copil in parte.
Înțelegerea creierului
Terapia cu neurofeedback urmărește să întărească conexiunile din creier și să permită îmbunătățirea funcționării undelor cerebrale. Pentru a înțelege cum funcționează acest lucru, să aruncăm o privire la diferitele unde cerebrale și la funcțiile lor.
Cele mai lente unde sunt undele delta. Ele apar, în general, în cele mai profunde etape ale somnului. Această stare permite creierului tău să se odihnească și să se reîncarce și este crucială pentru funcționarea corectă. Următoarele cele mai lente sunt undele theta. Ele apar atunci când ești într-o stare „de mijloc”: nu pe deplin treaz, ci conștient. Undele Theta apar atunci când adormi sau visezi cu ochii deschiși. La fel ca undele delta, undele cerebrale theta joacă un rol esențial în menținerea creierului nostru sănătos. Undele cerebrale mai rapide sunt undele alfa și beta. Undele alfa apar atunci când suntem într-o stare de relaxare alertă și sunt esențiale pentru atingerea unei stări de calm. Undele cerebrale beta au cea mai mare frecvență și apar atunci când suntem implicați activ într-o activitate sau sarcină. Temele sau munca la clasă sunt activități care necesită aceste unde cerebrale. La fel ca undele mai lente (delta și theta), undele beta mai rapide sunt necesare pentru funcționarea optimă a creierului. Dacă nu sunt prezente atât de des pe cât ar trebui, s-ar putea să apara dificultati in îndeplinirea sarcinilor.
Neurofeedback-ul pentru tulburarea spectrului autist îmbunătățește și întărește tiparele undelor cerebrale ale copilului pentru a obține un echilibru optim al undelor cerebrale lente și rapide și conectivitate în creier. Aceste îmbunătățiri vor ajuta pacienții cu autism să funcționeze mai eficient.
Asadar terapia Neurofeedback este o metoda eficienta de tratare a autismului?
Absolut.
Și, deși tratamentele pe bază de medicamente pot ajuta la gestionarea comportamentelor, ele nu abordează cauza de bază a problemelor și este puțin probabil să ofere îmbunătățiri de durată. În plus, medicamentele utilizate pot avea ca rezultat o serie de efecte secundare nedorite.
In cadrul Centrului Sunshine, ne propunem să ajutăm pacienții cu tulburare de spectru autist prin întărirea conexiunilor funcționale din creier și prin corectarea anomaliilor undelor cerebrale. Pentru a face acest lucru, folosim computere avansate și tehnologie medicală pentru a crea protocoale de tratament personalizate de catre specialistii nostri pentru fiecare pacient in parte.
Neurofeedback
Centrul Sunshine folosește neurofeedback-ul pentru a trata o varietate de tulburări, inclusiv autism, stres, depresie, anxietate, insomnie, ADHD, epilepsie și multe altele. După încheierea procesului de evaluare, specialistul nostru va dezvolta un protocol de tratament personalizat, bazat pe nevoile individuale ale pacientului.
De exemplu, dacă graficele arată că pacientul are prea multe unde cerebrale lente (delta și theta), putem crea un protocol de tratament care va ajuta la normalizarea acestor unde cerebrale către frecvențele dorite pentru a obține reducerea simptomelor.
Odată ce creierul învață tehnicile pentru a-și accelera undele cerebrale, pot continua să le folosească chiar și după terminarea tratamentului, fără terapie de neurofeedback care să-i ghideze. Învățarea acestor tehnici este ca și cum ai merge pe bicicletă: odată ce pacientul si-a insusit abilitățile, nu este probabil să le uite. Acest lucru face ca terapia neurofeedback să fie bună pentru autism, deoarece oferă pacienților capacitatea de a-și influența undele cerebrale către modele dezirabile și funcționale.
Beneficiile terapiei cu neurofeedback pentru autism
Terapia cu neurofeedback este un tratament sigur, non-invaziv, fără medicamente, care poate reduce simptomele și poate ajuta copiii să obțină o ameliorare pe termen lung. Și, deși nu există un „tratament” pentru tulburarea de spectru autist, terapia cu neurofeedback poate imbunatati simptomele pentru o serie întreagă de tulburări.
Ameliorarea acestor simptome duce la o calitate mai bună a vieții și mai mult control pentru copil.
Terapia Neurofeedback este sigură pentru copii cu autism?
Terapia cu neurofeedback este incredibil de sigură pentru tratamentul autismului. Nu există proceduri invazive implicate în terapie. De asemenea, nu este un tratament bazat pe medicamente, deci există un risc minim de reacții adverse.
Terapia cu neurofeedback urmărește doar să ajute pacientul să obțină controlul asupra propriei funcției cerebrale pentru a experimenta reducerea simptomelor și autoreglarea. Studiile au arătat că neurofeedback-ul reduce în mod eficient și în siguranță simptomele autismului.
Tratamentul cu neurofeedback oferă un tratament eficient pentru autism, ADHD, depresie, anxietate, insomnie, tulburari de limbaj, desincronizare senzoriala, comportament opozant, stare de agitatie, hiperactivitate, sindrom down, tulburări de stress si multe altele.
Iar în loc de îmbunătățiri pe termen scurt, ne propunem să oferim pacienților ameliorarea simptomelor pe termen lung!